Vrijwilligersproject Wenchang
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Angelique en Leonie
15 Juli 2008 | China, Wenchang
Inmiddels zijn we met onze reis in een iets primitiever deel van China terechtgekomen, namelijk Tatsupo, een klein dorpje op Hainan Island vlakbij de stad Wenchang. Ik schets even de eerste indruk van onze aankomst hier, aangekomen op het vliegveld van Haikou (hoofdstad) komt na 2 uur iemand van het project aanlopen, Engels erg gebrekkig en compleet chaotisch schreeuwend door haar telefoon waarna we werden gesleept naar enkele taxi's. Compleet verregend kwamen we het schoolplein binnen en werden we naar onze kamers geleid, hmmz...erg harde bedden met rieten matten, lopen we door naar onze badkamer voor zover je het zo kan noemen, een gat in de grond als wc, de douche daarboven (een verharde 'tuinslang' met koud water) met de schimmel op alle muren. Hmmz...lekker wel, dat is even ander China. Onze bedjes klaargemaakt, klamboe's opgehangen en dan proberen te slapen, lastig. Inmiddels zijn we de eerste rat, 'vogelspin' en enkele kakkerlakken al tegengekomen (de schoolkinderen vinden het maar bizar hoe wij reageren als wij een kakkerlak zien, zij knallen er gewoon lekker op los met een stok). Conclusie: het is even aanpassen hier!
We zitten met 2 meisjes uit Hong Kong, nog 3 Nederlanders, een Duitse, een Japanner en een Pool in de groep, erg leuk zo'n gevarieerde groep. We geven Engelse les aan kinderen van 5 tot aan 17 jaar, een hele uitdaging, de niveauverschillen binnen de klassen zijn al erg groot waardoor sommige kinderen moeilijk meekomen en het gekke is dat alle klassen, ongeacht de leeftijd, hetzelfde lesboek gebruiken. Communicatie verloopt nog steeds erg stroef maar door middel van gebaren kom je vaak een eind. Het is verbazingweekend hoe 'eager to learn' de meesten zijn, zelfs buiten de lessen proberen ze veel met ons te praten of gewoon Engelse kreten te roepen. De Chinese lesmethode verloopt wel iets anders.. de docent roept het woord en de hele klas herhaalt, vervolgens weet dus niemand wat het betekend en leest het ook niet goed om ze alleen maar herhalen wat de docent zegt (waar ze dan ook wel erg goed in zijn). Helemaal als we ze interactieve oefeningen geven en ze daarna voor de klas moeten komen, zijn ze eerst een kwartier aan het giechelen waarna ze met hun schrift ongeveer op hun neus de Engelse woorden opdreunen. Het is wel erg leuk om te merken dat ze er aan beginnen te wennen en er zelfs lol in krijgen. 's Morgens staan we om 7.00 op en begint om 8.00 uur de les tot 11.00 en 's middags van 15.00 tot 17.00 geven we nog les. Tussendoor en 's avonds is het lekker ontspannen.
Het eten is ook weleven anders maar ze houden erg veel rekening met de westerlingen en het is dus niet erg pittig maar als je ziet waar en hoe het wordt bereid raak je soms je eetlust een beetje kwijt. Achter de keuken lopen de beesten rond die later op ons bord belanden. Het dorpje waar de school zich bevind kent ook redelijk wat uitersten, de relatief 'rijke' hoofdstraten met 'grote' kledingwinkels en supermarkten en daarachter de armoedige straatjes met huizen die meer lijken op een volgepropte ruimte met rotzooi. Donderdag zijn we 's avonds naar straat opera geweest hier in Hatsupo, dat had een oma even georganiseerd voor haar kleinzoon die weer eens thuiskwam (omdat hij studeert in Hong Kong). Dit geeft wel aan dat dit dorpje nogal wat tegenstrijdigheden kent wat betreft rijkdom. Ook werden we uitgenodigd bij een familie om kikkers te eten, heerlijke ervaring maar niet echt voor herhaling vatbaar (zie foto). Eerst zagen we de kikkers zoals zij die doorverkochten waarna ze werden gekookt en gebakken om op te eten, hmmz...niet echt ons ding, toch uit beleefdheid enkele stukjes genomen. De mensen hier zijn erg gastvrij en vriendelijk maar kunnen je ook echt net zolang aanstaren totdat je uit het zicht bent, we blijven een attractie.
Dit weekend waren we vrij en zijn we zaterdag met alle vrijwilligers naar het strand van Wenchang geweest, prachtig strand met palmbomen en strandhutjes, erg lekker gerelaxt! Eindelijk de mogelijkheid om lekker te zwemmen en te zonnen, hadden wij even te laat door dat de zon hier toch een slagje sterker is waardoor Leo en ik redelijk verbrand teruggingen naar de school 'savonds (lees knalrood..). De Chinesen vonden ons maar raar omdat zij er juist alles aan doen om zo wit mogelijk te blijven (uiting van rijkdom). Zondag zijn we naar het centrum van Wenchang geweest om een mooie tempel te bezoeken en van het lokale voedsel te 'genieten'.
Kortom, een hele bijzondere ervaring!!
Zaterdag eindigt het vrijwilligersproject voor ons en gaan we richting Hong Kong waar we enkele dagen zullen verblijven, jullie zullen snel weer van ons horen!
Voor meer foto's kun je kijken op: http://picasaweb.google.com/Bos.Angelique/WenchangProject?authkey=LPAHFDDDOIw
Kortom, een hele bijzondere ervaring!!
15 Juli 2008 - 12:28
Anneloes:
Hai Angie! Zo dat is wel ff wennen! Het klinkt allemaal heel gaaf daar. Veel succes met lesgeven en sterkte met de kakkerlakken!
Liefs -
15 Juli 2008 - 13:28
Marloes:
angel wat cool! ziet er echt uit als een geweldige ervaring. en natuurlijk ben je ook al weer een neger. niet eerlijk want hier in nederland is een soort regenseizoen aangebroken. geniet dus nog maar ff lekker daar! kus -
15 Juli 2008 - 15:31
Susanne:
Leo + zussie,
Vet cool weer, de verhalen en de foto's! Een heel andere wereld... Ben benieuwd naar je verhalen als je weer terugkeert in de wereld van Nuon en regenachtig Amsterdam.
Groetjes, veel plezier, Susanne -
15 Juli 2008 - 18:02
Michelle:
zit er goed uit Angie!! als ik die beschrijving van de badkamer hoor is het maar goed dat ik geen visum kreeg..:) geniet er van en succes met het project nog!
xx -
15 Juli 2008 - 19:32
Fenno:
He dames! Klinkt allemaal weer een stuk anders dan wat ik heb beleefd in Wenchang en omgeving! Dingen die gelijk zijn zijn het harde bed (ik had ook geen matras...), ratten, het spugen, het slechte engels en het heerlijke strand :) Verder las ik trouwens dat jullie last hadden van de thee die ze maar door bleven schenken...: het is heel beleefd om gewoon je thee te laten staan op het moment dat je niet meer hoeft...that's the trick! Geniet van de laatste paar dagen in Wenchang en de dagen daarna in Hong Kong!
Groetjes, Fenno -
15 Juli 2008 - 22:05
Casper:
angie! Lekkere cultuurshock te pakken? Was wel gewoon de bedoeling toch om daar even in een andere wereld te zitten? Spreek iedereen van het EB nog regelmatig dus mis jou extra erg! De kakkerlakken helpen het wennen aan niet-aiesec zeker wel? Geniet ervan en we gaan bij terugkomst weer snel bellen!
kus cas -
15 Juli 2008 - 22:51
Suus:
Angie!!! Man, wat een belevenissen!! Dat zal zeker even wennen zijn! Al je foto's bekeken natuurlijk en ziet er niet altijd even comfortabel uit, maar wel een wat spannender leven dan dat van mij op het moment aangezien ik de studie weer heb opgepakt en me daarbij heb opgesloten in een studiehok in Mol :(
Nou, skattie, geniet er maar van en maak er een onvergetelijke ervaring van, maar volgens mij is dat het al!!
Dikke zoen en heel veel liefs!! -
16 Juli 2008 - 07:17
Lieke:
Ha Annie!
Zit je project er nu al weer op? Het klinkt allemaal super gaaf, ik ben zo jaloers! Die cultuurshock vind je later alleen maar fantastisch, Nederland is zo saai..dus geniet er van! Kijk nu al uit naar je volgende verhaal.
Take care, dikke zoen! -
16 Juli 2008 - 08:27
Maayke:
hey spons!
Super leuk, om jou china ervarngen te lezen! Idd heel bizar dat chinese vrouwen allemaal met parapluutjes rondlopen om wit te blijven!
Wij zitten nu in Lhasa, weer totaal anders dan China!
Super veel plezier nog met laatste loodjes van het vrijwilligersproject. Ben heel benieuwd hoe je het in Hong Kong zult gaan hebben, kan ik alvast mooi een voorproefje horen!
Beijing is iig echt geweldig!
Kus maayke -
16 Juli 2008 - 10:46
Jurrian:
Hey Angelique, leuk verhaal. Lijkt me bijzonder grappig om jou les te zien geven aan chinese kids. Denk je nu ook steeds bij jezelf: 'what an idiots?' -
16 Juli 2008 - 15:17
Marijke:
Hey leo, wat een mooi avontuur beleven jullie daar zeg! Heel veel plezier nog! Ik vertrek vannacht met mn zusje naar Frankrijk, iets minder spannend, maar ook erg veel zin in. Geniet er nog van daar en tot snel!
Kus -
17 Juli 2008 - 11:38
Kim:
Leo, meissie! Wist sinds gisteren pas dat jullie een waarbenjij.nu hebben! Moest natuurijk ook wel :-) Heel leuk om te lezen zeg, wat een ervaring maken jullie mee! En straks dus lekker reizen! Gaan jullie nog iets meepikken van de Olympic Games? Trouwens echt leuk dat jullie ook naar Barbarossa waren gegaan, toevallig! Wij genieten ook nog vooral in Singapore! Geniet van jullie belevenissen! Kus -
17 Juli 2008 - 12:09
Flo:
angggggggie! mooie verhalen allemaal! het is best raar je op de foto te zien ergens in china, wel ontzettend cool natuurlijk. Ik ben hier ondertussen bezig met m'n p in te koppen en n beetje te drinken bij de zomerfeesten. Had dus liever op jouw strobedje met kakkerlakken gelegen! Wel een hele coole ervaring. Als je nou de trucjes van de MindSet training doorgeeft aan die kindertjes daar, is ons concept al wereldwijd!! Zou heel cool zijn :) succes en veel plezier, kusss flo -
17 Juli 2008 - 17:00
Jet:
He ladies,
Wat een gave ervaring zo in die school. Foto's zien er ook erg impressing uit! Geniet nog even van de laatste dagen op school en veel plezier in Hong Kong!
X Jet -
20 Juli 2008 - 10:25
Lonneke:
Spons! Wat ziet dat er fantastisch uit, een hele ervaring lijkt mij zo!! Heb je nog een mailtje gestuurd over hong kong, misschien heb je er wat aan!! Veel plezier nog! xLon -
20 Juli 2008 - 10:46
Claudia:
Spons, ziet er goed uit, heel schattig die jongens! Wij zijn gisteren teruggekomen uit de mooie spaanse costa, welteverstaan 3 keer uitgeweest in Salou, vet mooi! Veel plezier in Hong KOng he! xxx -
20 Juli 2008 - 11:36
Linda:
hey sponsie! klinkt allemaal super zeg! wel soms leven onder erg primitieve omstandigheden zie ik.. spanje was ook erg mooi! en morgen met floor en lon naar frankrijk.. iets minder spannend, maar ook leuk! geniet jij nog heel veel daar met je zus en tot snel! kus -
21 Juli 2008 - 13:14
Eva:
Yo ansjo! gaaf hoor, kinderen veel geleerd? ennu dus reizen! spannend! wij zijn net terug van vakantie, was ook heel gezellig! Nog veel plezier! xx eef -
23 Juli 2008 - 15:27
Ellis:
He angel, wat gaaf allemaal! Is weer eens wat anders dan een luxe villa in barca dacht ik zo :), maar zeker niet minder gaaf! Veel plezier nog daar en tot snel! liefs